Kuchnia urządzona w stylu meksykańskim to kolorowe patchworkowe płytki na ścianach, ręcznie malowane kafle na podłodze, miedziane zlewy i lampy. Meksyk na talerzu to wielobarwne potrawy o różnorodnych zapachach i smakach. Najbardziej znane to taco, buritto, quesadilla, chili con carne czy guacamole.
Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka. Łączy w sobie tradycje kulinarne Starego i Nowego Świata. Konkwistadorzy przywieźli na kontynent amerykański elementy kuchni hiszpańskiej. Dzięki nim w Meksyku pojawiła się wołowina, wieprzowina, sery. W czasach prekolumbijskich Indianie nie znali tłuszczu – jedzenie przygotowywano na parze, pieczono lub gotowano. Meksyk z kolei dał światu pomidory, paprykę, ziemniaki, awokado, fasolę, kukurydzę, dynię, bataty, orzeszki ziemne, kakao, wanilię – produkty, bez których trudno wyobrazić sobie współczesne menu.
Mimo wpływów europejskich kuchnia meksykańska nie straciła swojego charakteru. Dieta mieszkańców Meksyku opiera się na trzech najważniejszych produktach: fasoli, kukurydzy i chili. Podstawą większości dań jest tortilla, czyli cienki placek z masy kukurydzianej lub mąki pszennej. W zależności od regionu, a także upodobań kulinarnych, placki te nadziewane są mięsem, czarną fasolą, ziemniakami. W wersji amerykańskiej buritto serwuje się z większą liczbą składników i podaje z guacamole, salsą lub śmietaną. Inne danie na bazie tortilli to quesadilla. W tym przypadku placek przekłada się serem, składa na pół i ogrzewa w specjalnym naczyniu na małym ogniu tak, aby ser się rozpuścił, a tortilla zbytnio nie przypiekła. Oprócz sera można dodać pokrojoną paprykę jalapeno czy kiełbaski chorizo. Niewielkie kawałki tortilli pieczone na blasze to znane na całym świecie nachos. Chrupiące placuszki podaje się jako przekąskę. Macza się je w guacamole, salsie lub rozpuszczonym serze.
Kuchnia meksykańska jest mocno zakorzeniona w historii i kulturze kraju. W listopadzie 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego Światowego Dziedzictwa Kulturowego (UNESCO). Oprócz bogactwa smaków i wielowiekowych technik kulinarnych doceniono atmosferę, jaka towarzyszy spożywaniu posiłków. Meksykanie kochają fiesty, tańce i śpiewy. Biesiadowanie w dużym gronie to okazja do dobrej zabawy i umacniania więzi rodzinnych. W Meksyku od wieków tradycja kulinarna związana była z wiarą chrześcijańską. Kalendarz wydarzeń religijnych wyznacza sposób odżywania się. Szczególnie dba się o przestrzeganie zasad Wielkiego Postu, kiedy nie powinno się spożywać mięsa.
Niestety Meksykanie, szczególnie zamieszkujący wielkie miasta, porzucają swą wspaniałą kuchnię na rzecz amerykańskiego stylu odżywiania. Mało wartościowe posiłki z fast-foodów zapijane wszechobecną coca-colą skutkują otyłością, która stała się w Meksyku problemem społecznym. Aż 70% mieszkańców tego kraju walczy z nadwagą. Trudno uwierzyć, że w pogoni za nowoczesnością tak lekkomyślnie rezygnują ze swojej zdrowej, opartej na świeżych warzywach i owocach tradycji kulinarnej.